Mierea este cel mai uimitor produs natural si singurul produs al unei insecte pe care il consuma omul. Mierea are efecte benefice asupra intregului corp, inclusiv asupra parului si a celui mai mare organ, pielea. Iata o recapitulare completa a capacitatilor uimitoare ale mierii de albine.

Valoare nutritionala mare

Mierea este o sursa excelenta de vitamine, minerale, antioxidanti si amino-acizi, atunci cand este consumata, dar si atunci cand este folosita in scop de infrumusetare. De aceea mierea este folosita in multe cosmetice; vitamina C si continutul mare de apa hranesc si hidrateaza pielea, asigurand efectul pe care il are un lifting. Mierea are efect regenerator, albeste pielea si asigura vindecarea rapida a ranilor.

Tratament delicat

Persoanele cu ten uscat, predispus la exfoliere, pot utiliza mierea ca tratament local. Fiindca mierea este delicata si pastreaza uleiurile naturale ale pielii, previne exfolierea, lasand in urma un ten uniform. Aplica local mierea peste noapte, in zonele cu probleme. Urmeaza tratamentul o saptamana si te vei indragosti de miere.

Hidratare pentru tineretea pielii tale

Mierea are un continut ridicat de apa si actioneaza ca o crema hidratanta, “inchizand” moleculele de apa la suprafata pielii. O piele hidratata este tonica si ramane imuna la aparitia ridurilor mai mult timp.

Proprietati anti-inflamatoare

Datorita proprietatilor sale antibacteriene, mierea este un tratament eficient pentru ranile deschise. Aplicata pe rana, mierea elimina puroiul, crustele si celulele moarte, lasand tesutul sa se vindece in mod natural. Deoarece stimuleaza regenerarea, mierea accelereaza cresterea noilor tesuturi. Studiile clinice au aratat ca mierea este mai eficienta in tratamentul arsurilor, comparativ cu unguentul antibacterian utilizat in prezent.

Stop alergiilor

Avand un continut mare de polenuri, mierea nu pare a fi candidatul perfect pentru tratamentul alergiilor. Insa aparentele inseala. Desi putine la numar, exista studii care au aratat ca mierea poate fi folosita pentru a ameliora alergiile la alimente. Principiul este simplu: alimentele contin alergeni locali; mierea neprocesata, colectata dintr-o anumita zona contine de asemenea acesti alergeni, iar expunerea pacientilor la cantitati mici de alergeni poate reduce simptomele alergiei.
Un studiu publicat in NY Times efectuat pe un esantion de 44 de pacienti diagnosticati cu alergie la mesteacan a aratat ca simptomele acestora s-au redus cu 60% prin consumul regulat de miere.

Ce mai ramane de spus? Un singur lucru: ai grija sa nu iti lipseasca mierea niciodata, atat din bucatarie, cat si din dulapul cu cosmetice.