Pentru majoritatea oamenilor miedul este doar o licoare dulce gasita pe la targurile de toamna-iarna. In alte cuvinte, mahmureala lipicioasa la bani putini. Dar miedul adevarat, pe care il consumam cu masura la Ferma de Miere nu are nimic in comun cu licorile dubioase pe care le comercializeaza profitorii.

Ce este miedul adevarat?

Adevaratul mied este o bautura a carei complexitate este intrecuta doar de cel mai rafinat vin; o bautura ale carei arome diverse pot fi regasite doar la berea facuta din pasiune si imbogatita cu fructe naturale. In mied regasesti fizica pura care se imbina cu chimia si biologia pentru a crea magie lichida. Aceasta pentru ca miedul are doar trei ingrediente: miere, apa si drojdie.
Mierea este diluata pentru ca procedeul de fermentare sa poata avea loc, apoi se adauga drojdia, care isi face treaba, transformand lichidul. Unii producatori incalzesc mierea diluata pentru a reduce riscul formarii de organisme nedorite, in timp ce altii se bazeaza pe proprietatile antibacteriene si antifungice ale mierii.
Acum ca am lamurit ce contine miedulul de calitate, trebuie sa stii ca taria acestuia variaza intre 6% si 22%. Exista numeroase tipuri de mied, de la cel acidulat la cel “linistit”, aromat cu fructe, ori simplu. Desi contine miere, miedul nu este intotdeauna dulce: poate contine condimente care sa-i confere o tenta mai picanta, facand ca bautura sa treaca de la eticheta “dulce” la cea “sec”. Invechirea in butoaiele de lemn schimba gustul miedului, fiind de asemenea importanta pentru produsul finit.
Aproape toate miedurile nu contin gluten.
Ce este minunat la mied este optiunea de a-l servi rece sau fierbinte – dupa o zi grea tratamentul perfect este o ceasca de mied fierbinte care sa-ti aline supararile si sa-ti indulceasca seara.

Ghidul incepatorului

Pentru un incepator, cel mai bine este sa cauti mied traditional, care nu contine ingrediente suplimentare pentru imbunatatirea gustului. Acesta iti permite sa explorezi complexitatea mierii in timp ce te bucuri de aromele nascute din procesul de fermentare.
Dupa ce ai trecut de aceasta prima degustare poti incepe sa experimentezi – incearca mieduri fructate, care au in compozitie mere ori struguri. Exista si producatori de mied care se “joaca” cu arome tropicale, astfel incat poti gasi mied cu mango, cacao sau chiar ardei iute. In scris, aceste adaosuri par ciudate, chiar nepotrivite, insa in realitate, miedul are capacitatea de a incorpora aceste noi arome, astfel incat produsul finit va avea un buchet armonios.