Daca America este “Tara tuturor posibilitatilor”, atunci patria noastra, Romania, este “Tara laptelui si a mierii”. Cel putin asa consideram noi, cei de la Ferma de Miere.
Tracii din spatiul carpato-danubiano-pontic stapaneau arta stuparitului, sau apicultura, inca din secolul V iHr, fiind mentionati de catre Herodot, impresionat la randul sau de abundenta de albine de miere din nordul Dunarii. Produsele apicole au fost intotdeauna pretuite de catre romani, existand documente care atesta scutirea de taxe a mierii, polenului si a cerii de albine, pentru a stimula dezvoltarea acestui mestesug traditional.

Teritoriul tarii noastre inca acopera intinse zone salbatice, neatinse de civilizatia profund tehnologizata si distructiva. Romania se bucura de campii acoperite cu flori salbatice multicolore, paduri virgine si culturi de floarea-soarelui ori rapita, a caror polenizare este facuta in mod natural, de catre cel mai dedicat “fermier”: Albina de Miere.
Aceste zone nepoluate, unde fauna si natura coexista intr-un echilibru natural neatins de masinariile omului, le ofera albinelor cel mai bun polen, ideal pentru obtinerea unor soiuri de miere naturala romaneasca. Mierea de tei, mierea de padure, mierea din flori salbatice, mierea de salcam, mierea de rapita, mierea de floarea-soarelui – sunt doar cateva dintre soiurile de miere colectata din stupii nostrii. Conditiile naturale favorabile apiculturii sunt dovedite si de catre numarul mare de localitati romanesti ce poarta denumiri elocvente, precum Stuparei, Stupini, Prisaca, Albinari, etc.

Indreptarea europenilor catre alimentele “eco” si procedeul de colectare a mierii direct din stup, practicat de catre apicultorii romani au facut ca 80% din productia de miere a anului 2011 sa fie exportata in Franta si Germania, consolidand statutul mierii romanesti ca fiind de o calitate superioara.
Aprecierea pe plan international a acestui produs fara termen de expirare ne indreptateste sa incheiem acest articol cu o invitatie: Ferma de Miere va asteapta sa gustati din soiurile de miere autohtone si sa va convingeti de calitatea mierii de albine romanesti!