Polenul adunat de albinute in preumblarile lor din floare in floare este folosit de sute de ani pentru tratamentul adjuvant al diferitelor afectiuni, de la sindromul premenstrual pana la problemele legate de prostata.
Insa cercetarile recente par sa infirme stiintele strabune: studiile efectuate asupra consumul de polen nu au aratat legaturi concrete intre acesta si diverse afectiuni. Asadar, cine are dreptate? Bunica sau oamenii de stinta?

Polenul are o mare capacitate nutritiva

In functie de persoana intrebata, vei afla ca si bunica si cercetatorii au dreptate: polenul poate ameliora efectele adverse ale tratamentelor agresive, precum terapia impotriva cancerului si poate sustine corpul in perioada premergatoare menstrei, ceea ce duce la ameliorarea sindromului premenstrual. Altfel spus, polenul este un supliment nutritiv care ajuta corpul sa se regenereze si sa functioneze la cote normale, fapt rar in lumea stresanta si poluata in care traim.
Cert este faptul ca polenul iti aduce un aport substantial de vitamine si minerale, care au rolul de a intari sistemul imunitar si a sustine functiile principale ale corpului.

Polenul poate fi combinat cu alte produse apicole

Polenul ca atare este un supliment nutritiv, insa el poate fi consumat in combinatie cu miere, laptisor de matca sau alte produse care au fost prelucrate de catre albine. In acest mod, efectul polenului este accentuat iar amestecul poate fi consumat preventiv. Doza maxima de polen nu este reglementata, dar majoritatea oamenilor consuma una-doua lingurite de granule de polen pe zi, daca medicul nu recomanda alt dozaj.

Exista efecte adverse ale polenului?

Ca orice produs, fie el si 100% natural, polenul prezinta unele riscuri, cel mai important fiind riscul de a face alergie la polen. Oamenii care au alergii la alte produse apicole nu trebuie sa incerce sa consume polen. Simptomele alergiei la polen variaza de la simple iritatii pana la soc anafilactic, care este fatal. Fiindca albinele viziteaza mai multe flori atunci cand aduna polen, unele particule pot cauza alergii, fara ca tu sa iti poti sa seama dinainte, asadar trebuie sa testezi acest supliment in doze mici daca nu ai mai luat pana acum.
Risc crescut il prezinta femeile insarcinate, cele care alapteaza si copiii – aceste categorii trebuie sa consulte medicul inainte sa consume polen.
Unele boli nu se impaca bine cu polenul: combinatia astm-polen nu este fericita, precum si combinatia polen-boli de ficat.

Chiar daca unele persoane trebuie sa consulte medicul inainte de a consuma polen, daca esti sanatos si vrei sa cresti aportul de vitamine si minerale, poti alege un supliment nutritional pe baza de polen, care sa te mentina sanatos si puternic, mereu pus pe zumzait, ca si albinutele.