Iti incepi ziua cu o cafea? Si noi, dar se pare ca si albinele sunt amatoare de bauturi cu cofeina, in cazul lor, nectar cu cafea!

Albinele nu pot rezista cafelei

Cercetatorii de la Universitatea din Sussex au descoperit ca albinele au o preferinta clara pentru nectarul imbogatit cu cofeina. Mai precis, imbogatit cu cafea. Atunci cand au alternative, albinele prefera sa se indulceasca cu nectarul cafegiu. Ca raspuns, plantele au invatat sa imbogateasca nectarul cu cofeina, pentru a atrage mai multe albine.
Aceasta metoda este un truc de a face albina sa se simta mai bine pe o anumita planta, modificandu-i astfel comportamentul de colectare a polenului si nectarului. Ca si oamenii, albinele sunt “drogate” cu cofeina si incep sa pretuiasca planta care le ofera acest drog in mod gresit, supraevaluand-o.

Efectul inviorator al cafelei

Daca oamenii beau cafea pentru a fi mai agili, albinele o folosesc in mod similar. Exista studii care au demonstrat ca albinele invata mai bine in prezenta cofeinei. Teste suplimentare au aratat ca unele flori produc nectar imbogatit cu o cantitate mica de cofeina pentru a modifica comportamentul albinelor. Astfel, atunci cand gasesc “cafea”, albinele isi cheama suratele; mai mult, dupa ce cofeina nu mai este prezenta in nectarul plantei, albinele ii raman fidele, continuand sa o polenizeze.
Ca procentaj, cofeina face albinele de patru ori mai fidele unei anumite plante.

Exista si efecte secundare…

Din nefericire, plantele nu se “gandesc” prea mult la apicultura. Nectarul imbogatit cu cofeina este mai putin dulce, ceea ce afecteaza in mod negativ productia de miere.
Asta inseamna ca albinele noastre nu vor lua cafeaua cu noi prea curand. 🙂